Kuchnia

Ciasta - serniki bez pieczenia

Sernik na zimno Poezja – z własnego sera - przepis
Składniki:

1,5 l pełnego, tłustego mleka (3,2%)
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub z prawdziwą wanilią)
600 ml gęstej śmietany (18%)
5 dużych jaj
300 g miękkiego masła (1,5 kostki lub cała osełka)
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie biszkoptów (okrągłych lub podłużnych)
1/2 szklanki dowolnych bakalii: rodzynki, suszone śliwki, żurawina, orzechy lub migdały
świeże owoce (dowolne np: maliny, truskawki, jagody)
2 galaretki (najlepiej o smaku użytych owoców)

Przygotowanie sernika zaczynamy od zrobienia sera. W tym celu zagotowujemy mleko razem z cukrem waniliowym. W czasie gdy się gotuje, miksujemy jajka ze śmietaną. Gdy mleko zacznie niemal wrzeć, zmniejszamy ogień na bardzo mały i wlewamy śmietanę z jajkami. Nie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 30-40 minut nie dopuszczając do zagotowania masy. Po tym czasie powinien uwarzyć nam się ser – na środku garnka będzie widoczna jego górka. Wyłączamy ogień i studzimy masę, aż będzie całkowicie zimna.

Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Odstawiamy.

Gdy ser ostygnie, przygotowujemy bawełnianą szmatkę, pieluszkę lub gazę. Wkładamy ją do durszlaka i wlewamy powoli masę serową. Odsączamy przez 30 minut, po czym łapiemy za brzegi i delikatnie ściskamy szmatkę, aby odsączyć nadmiar płynu. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednej łyżce sera (nie więcej), miksujemy i tak do wykończenia. Bakalie sparzamy wrzątkiem. Osuszamy papierowym ręcznikiem i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.

Przygotowujemy tortownicę 24-26 cm średnicy. Jej dno wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy biszkopty. Na wierzchu układamy dowolne owoce. Zalewamy masą serową. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć i być gęsta, zalewamy sernik i wstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation