Kuchnia

kluski, pyzy, makarony

Kluski kładzione ruskie

15 dag cebuli
tłuszcz do smażenia
40 dag ugotowanych ziemniaków
30 dag sera twarogowego
2 jajka
3 dag mąki
sól i pieprz do smaku
1,5 dag tłuszczu do gotowania


Do polania:

10 dag słoniny
8 dag cebuli


Sposób przygotowania

Obraną i opłukaną cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu i mieszamy ze zmielonymi ziemniakami, zmielonym twarożkiem oraz jajkami i mąką, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Metalową łyżką formujemy podłużne kluski, kładziemy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu i gotujemy pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjmujemy, osączamy i polewamy skwarkami ze słoniny oraz zrumienioną cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation