Kuchnia

Kulinarnie

SERNIK NA ZIMNO Z PTASIM MLECZKIEM

Składniki:


80 dkg twarogu (użyłam tłustego z wiaderka)
pół litra kremówki 30%
2 łyżeczki esencji waniliowa lub cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
markizy ze śmietankowym/waniliowym nadzieniem
ptasie mleczko (ilość i smak dowolny)
2 czerwone galaretki
maliny (użyłam mrożonych)
Wykonanie:

1. Twaróg utrzyj z cukrem, esencją waniliową, skórką i sokiem z cytryny.
2. Żelatynę skrop zimną wodą, żeby napęczniała. Następnie wymieszałam ją z pół szklanki wrzącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
3. Ubij kremówkę na sztywną bitą śmietanę.
4. Wciąż płynną żelatynę połącz z 1 szklanką masy serowej.
5. Miksując resztę masy serowej, dodawaj szybko szklankę masy z żelatyną.
6. Delikatnie mieszając połącz masę serową z bitą śmietaną.
7. Na dnie naczynia (wielkość: 18 x 28 cm; wysokość ścianki: 9 cm) wyłóż markizy. Wylej na nie połowę masy serowej. Wyłóż na niej ptasie mleczko i zalej pozostałą połową masy.
8. Odstaw do zastygnięcia. W międzyczasie przygotuj galaretkę (według instrukcji na opakowaniu).
9. Wyłóż na serniku maliny i zalej je tężejącą galaretką.
10. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation