Kuchnia

Kolory na talerzu

Pikantny kurczak z pastą curry
Składniki, dla 2 osób:

• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
• 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (lub żółtej)
• 1 mała puszka mleczka kokosowego (lub ½ dużej)
• 5 łyżek gęstej śmietanki kremówki
• cukier trzcinowy do smaku
• zielone liście np. rukwi wodnej, szpinaku lub roszponki
• dodatek do dania: smażony ryż z żółtą kurkumą
• ziarenka sezamu do dekoracji


Przygotowanie:
Doprawioną solą i pieprzem pierś kurczaka kroję na kawałki i krótko smażę na zdecydowanym ogniu na łyżce oliwy, razem z pokrojoną papryką. Używam woka lub głębszej patelni. Pod koniec dodaję pastę curry. Odkładam dwa kawałki kurczaka ładnie zrumienione do dekoracji. Na patelnię wlewam mleko kokosowe i gotuję aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Dodaję śmietankę kremówkę. Mieszam i doprawiam cukrem trzcinowym. Danie przekładam do miseczek i dekoruję zielonymi liśćmi rukwi wodnej, odłożonym kurczakiem i sezamem zrumienionym na suchej patelni. Podaję ze smażonym ryżem.

Ryż: Wcześniej ugotowany na parze na półtwardo wąski biały ryż studzę i doprawiam solą, białym pieprzem, żółtą kurkumą i ziarnami sezamu. Smażę w woku lub na patelni na dużym ogniu, mieszając i dodając pod koniec 2 łyżki oleju sezamowego i 3 łyżki sosu sojowego. Gorący mieszam z liśćmi rukwi wodnej i podaję w oddzielnych miseczkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation