Kuchnia

kuchnia słodka

Batoniki muesli

płatki owsiane [1 szklanka]
bakalie [1 szklanka] (według uznania)
cukier brązowy [50 g]
masło [50 g]
miód [30 g]
sok z cytryny [1 łyżka]



[Pin It]

Wróć do strony głównej Kulinariów
Batoniki musli
autor: hayley01, kategoria: ciasteczka, dodano: 2010-09-02

Mniam: 1
Mniam zdjęcie! Batoniki musli

Składniki:

płatki owsiane [1 szklanka]
bakalie [1 szklanka] (według uznania)
cukier brązowy [50 g]
masło [50 g]
miód [30 g]
sok z cytryny [1 łyżka]

Przygotowanie:

Szybka, smaczna i zdrowa przekąska, którą można zabrać do szkoły, pracy czy też na uczelnię.
Składniki można dowolnie zmieniać, zachowując mniej więcej proporcje. Ja dodałam morele suszone (pokrojone w kosteczkę), rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałów, ziarna sezamu i słonecznika oraz nerkowce.


Na rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki owsiane i prażymy chwilę na małym ogniu, następnie dodajemy pozostałe suche składniki i jeszcze chwilę smażymy cały czas mieszając. Przesypujemy do miseczki.

Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy miód, masło oraz sok z cytryny i mieszamy aż do połączenia składników.
Wlewamy do płatków z owocami i dokładnie mieszamy.
Masę rozprowadzamy - delikatnie dociskając - w średniej wielkości foremce, wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy zastygną kroimy ostrym nożem.

Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation