Kuchnia

Serniki,serniczki ....

SERNIK MARMURKOWY.

Składniki na tortownicę 24cm:
Na spód:
150g pokruszonych herbatników lub ciastek digestive
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki roztopionego masła lub margaryny
Na masę serową:
700g sera twarogowego
szklanka cukru
pół szklanki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej lub opakowanie budyniu waniliowego
3 jajka
2 łyżki kakao
łyżka oleju
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Spód: herbatniki łączymy z cukrem, kakao i masłem, dokładnie mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy. Spód podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach i odkładamy do przestudzenia.
Masa: ser ucieramy z 3/4 szklanki cukru, dodajemy mąkę (budyń), olej, jajka, śmietanę i ekstrakt. Masę serową rozdzielamy na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodajemy resztę cukru i 2 łyżki kakao, miksujemy.
Podpieczony spód smarujemy cienko jasną masą serową. Następnie wrzucamy kilka kleksów masy kakaowej i ponownie warstwę jasnej masy i tak do wyczerpania składników. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation