Kuchnia

food, drink and sweet

Truskawki zapiekane pod kruszonką z migdałami, czyli angielski crumble - przepis

Składniki (4 kokilki o śr. 11 cm) : 500 g truskawek, 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 50 g mąki, 25 g zimnego masła, 25 g brązowego cukru, 30 g płatków migdałów
Sposób przygotowania : Truskawki myję, oczyszczam z szypułek, większe przekrawam na pół, mniejsze wkładam w całości do kokilek. Truskawki w kokilkach polewam ekstraktem z wanilii, 1 łyżeczka – 1 kokilka. Przygotowuję kruszonkę – w misce umieszczam mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło, ucieram palcami aż wszystkie składniki się połączą i powstanie grudkowate ciasto. Wówczas dodaję płatki migdałów, mieszam. Gotową kruszonką posypuję owoce w kokilkach, delikatnie dociskam dosypuję jeszcze trochę kruszonki. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation