Kuchnia

Kulinaria

Lodowe lizaki

SKŁADNIKI:

450 g arbuza, pokroić w kostkę
180 g mango, pokroić w kostkę
50 ml wody
50 g cukru
½ limonki

Arbuza i mango zemleć blenderem i odstawić.

W małym rondelku, na średnim ogniu, podgrzać wodę z cukrem i sokiem z limonki. Mieszać do rozpuszczenia. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 3 min., aż utworzy się syrop. Odstawić do ostygnięcia.

Przestudzony syrop wlać do musu owocowego i wymieszać blenderem. Przetrzeć mus przez sitko, odrzucając ewentualne większe cząstki. Wlać mus do foremek na lody lub do plastikowych kubeczków i włożyć je do zamrażalnika na ok. 1½ godz. (sprawdzać często stopień zamrożenia, by uchwycić moment kiedy lody nie będą już rzadkie, ale też nie będą jeszcze twarde). Tuż przed całkowitym zamarznięciem umieścić patyczki w każdym z kubeczków. Pozostawić lody na kolejną godzinę, by całkowicie zamarzły.

Przed podaniem wyjąć lody z zamrażalnika i pozostawić je na 5 min. w temperaturze pokojowej, po czym wyjąć lody z kubeczków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation