eyJjYXRlZ29yaWVzIjp7IjMiOltdLCI5OCI6W10sIjIxOSI6W10sIjE1OSI6W10sIjkwMDAiOltdfSwibmFtZXMiOnsiMyI6Ik9OQSIsIjk4IjoiT04iLCIyMTkiOiJLVUxUVVJBIiwiMTU5IjoiR0FEXHUwMTdiRVRZIEkgWkFCQVdLSSIsIjkwMDAiOiJEWklFQ0tPIn19

Kuchnia

Śledzie

niebo na talerzu: Śledź w oleju

Chillibite proponuje, by podczas przyjęcia każdy gość dostał osobną kokilkę z tą przystawką, wtedy unikniemy konieczności podmiany talerzyków i oszczędzamy sobie jeden przelot do kuchni.





Składniki:

- 0,5 kg śledzia
- olej (najlepiej lniany lub rzepakowy)
- duża cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- trzy listki laurowe
- świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie - szczypta majeranku


Śledzie z beczki wyfiletuj i mocz w zimnej wodzie całą noc. Te gotowe, wyfiletowane a la matjas, zanurz w zimnej wodzie na dwie godziny. Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij ręką i opłucz z soli. Cebula straci sztywność i intensywność smaku. Śledzie pokrój w kawałki "na jeden kęs". Każdy oprósz świeżo zmielonym pieprzem i włóż do słoika przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu. Zalej wszystko olejem. Odstaw na dobę do lodówki.

Mówię Wam - niebo na talerzu!

Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation