Kuchnia

Przepisy

Ciasto czekoladowe Leśne Runo - Przepis

Składniki:

• 100 g masła + do posmarowania blaszki
• 200 g ciemnej czekolady
• 3 jajka
• 125 g mąki z pestek dyni* + do posypania po wierzchu (w oryginalnym przepisie użyto mielonych migdałów)
• 100 g białego drobnego cukru










* np. takiej - do dostania w sklepach z żywnością ekologiczną lub sklepach internetowych. Są to zmielone na proszek odtłuszczone pestki dyni. Można też dodać zmielonych (np. w młynku do kawy) pestek dyni - do środka ciasta będą idealne, ale ze względu na jaśniejszy zielony kolor nie będzie wyraźnego efektu "runa leśnego" na wierzchu ciasta.


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 22 x 18 cm posmarować masłem lub oliwą, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na kawałki i razem z połową (100 g) czekolady połamanej na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i dodać roztrzepane żółtka oraz mąkę z pestek dyni (lub zmielone migdały), wymieszać łyżką.
Białka ubić na pianę (piana ma być wilgotna, trochę lejąca, w połowie ubita). Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując, aż powstanie błyszcząca, biała i sztywna piana jak na bezę.
Do masy czekoladowej dodać 1/4 piany z białek i wymieszać na gładką masę. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec połączyć z posiekaną na kawałeczki czekoladą (100 g).
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut (ciasto podniesie się podczas pieczenia). Wyjąć z piekarnika i odstawić do zastygnięcia na około pół godziny (ciasto opadnie, skurczy się i miejscami popęka). Posypać mąką z pestek dyni.

http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe_lesne_runo/przepis.html

Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation