Kuchnia

Przepisy

Dietetyczna zupa szpinakowa

Pyszna, mega dietetyczna i wyjątkowo zdrowa zupa szpinakowa, polecam ;)

300 ml = ok. 40 kcal !

Składniki na 2l zupy:

Bulion warzywny (2 litry)
Cebula (1 sztuka)
Czosnek (3-4 ząbki)
Świeży szpinak (200 g)
Szpinak mrożony (200 g)
Sok z ½ cytryny
Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowujemy bulion warzywny według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i dusimy w kilku łyżkach wody na patelni. Kiedy już będzie miękka dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Kiedy zwiędnie, warzywa mieszamy 2-3 minuty i dodajemy zamrożony szpinak. Kiedy się rozpuści, warzywa dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość naszej patelni wrzucamy do garnka z bulionem warzywnym i blendujemy wszystko na gładką masę. Wlewamy sok z cytryny.

Jeśli uznacie Waszą zupę za zbyt rzadką możecie na etapie miksowania dodać ugotowanego ziemniaka.

Zupę możecie podać udekorowaną łyżką jogurtu lub śmietany, ale w wersji "solo" również jest przepyszna.

Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation