Kuchnia

mniam!

Penne z polędwiczkami w sosie z sera pleśniowego i świeżą rukolą
Składniki

400 g makaronu typu penne
ok. 400 g polędwicy wieprzowej
garść świeżej rukoli
3-4 łyżki oliwy
3 łyżki sosu sojowego
garść świeżo startego parmezanu
sól i pieprz
sos:
200 g sera pleśniowego (typu rokpol)
ok. 200 g śmietany 12%
1 żółtko
Etapy przygotowania

1#1 Penne z polędwiczkami w sosie z sera pleśniowego i świeżą rukolą
Na kilka godzin przed podaniem dania, przygotowujemy polędwiczki w zalewie-kroimy na cienkie plastry i zanurzamy w oliwie i sosie sojowym. Owijamy w folię spożywczą i czekamy aż mięso nasiąknie zalewą.
2#2 Penne z polędwiczkami w sosie z sera pleśniowego i świeżą rukolą
Gotujemy makaron al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. Na patelni, na średnim ogniu smażymy wcześniej przygotowane plastry polędwiczki. W trakcie smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.
3#3 Penne z polędwiczkami w sosie z sera pleśniowego i świeżą rukolą
Na oddzielnej patelni lub w średnim garnuszku (na małym ogniu) roztapiamy ser pleśniowy. Gdy już osiągnie ciekłą konsystencję dodajemy śmietanę i mieszamy na gładką masę. Zmniejszamy ogień i dorzucamy rozbełtane żółtko. Ostrożnie mieszamy i odstawiamy sos.
4#4 Penne z polędwiczkami w sosie z sera pleśniowego i świeżą rukolą
Makaron odcedzamy, łączymy z sosem serowym, dodajemy kawałki usmażonego mięsa i liście rukoli. Całość posypujemy świeżo startym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation