Kuchnia

DONUTS

Składniki:
7 g suchych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
500 g mąki pszennej
250 ml mleka w temp. pokojowej
50 g miękkiego masła
3 duże żółtka
50 g cukru
pół łyżeczki soli
olej do smażenia we frytkownicy ok. 2 litrów

Dodatkowo do dekoracji zgodnie z upodobaniami - biała/mleczna/gorzka czekolada, posypki, lukier, cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Drożdże wsypujemy do miseczki i wlewamy wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do kolejnej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier i sól, a następnie dodajemy mleko, masło, żółtka oraz drożdże. Wszystko razem mieszamy np. mikserem, a następnie ugniatamy ręcznie koło 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z misy i je wałkujemy, a kolejnie wycinamy szklanką i w środku robimy dziurkę (chociaż nie jest to konieczność). W zależności od grubości ciasta powinno nam wyjść 15 - 20 sztuk pączków. Wycięte pączki przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smażymy w 170 stopniach po 3 minutki z każdej strony. Gdy wystygną zabieramy się za dekorowanie... :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation