Kuchnia

Sałatki- Przekąski

Tortilla z kurczakiem, kukurydzą, pomidorkami i sosem jogurtowym

Składniki:
Tortilla
2 szklanki mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
2/3 szklanki gorącej wody

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę i powoli gorącą wodę. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, odchodzić od miski i być jednolite. Odstawiamy w misce pod przykryciem na ok. godzinę. Po tym czasie dzielimy na kuleczki (u mnie 4 - wychodzą dosyć duże - taką miałam patelnię) i odkładamy na ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie dosyć cienko rozwałkowujemy i pieczemy na patelni bez tłuszczu (tzn. na takiej, na której się tak da:)) do momentu, aż się nie przerumienią (po ok. 45 sekund z każdej strony).

Nadzienie
1 pierś w kurczaka
sałata lodowa lub rzymska
pomidory
kukurydza
Marynata do kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
oregano, tymianek, bazylia
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka sosu sojowego

Kurczaka kroimy na drobne kawałki, dodajemy wszystkie składniki i całość mieszamy, aby marynata pokryła każdy kawałeczek. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Następnie smażymy.

Sos do tortilli
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu worecester
odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu
opcjonalnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na upieczone tortille układamy sałatę, pomidory, kukurydzę i kurczaka. Polewamy całość sosem i zawijamy. Jeśli wcześniej pieczemy, a dopiero następnego dnia będziemy przygotowywać, należy tortille owinąć, aby nie były suche, a następnie na chwilkę włożyć do ciepłego piekarnika, aby się podgrzały.
Smacznego:-)

zrodlo http://kuchniawzieleni.blogspot.com/2013/04/tortilla-z-kurczakiem-kukurydza.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation