Kuchnia

kuchnia słodka

Orzechowo - owsiane batoniki z czekoladą


Przepis jest bardzo plastyczny. Ja na przykład podmieniłam płatki kukurydziane na owsiane, dodałam czekoladę białą i gorzką z orzeszkami. A przecież równie dobrze nadadzą się posiekane grubo orzechy, tudzież suszone owoce.


Składniki:

200 g masła orzechowego (gładkiego lub z orzeszkami)
50 g drobnego cukru
200 ml miodu
100 g płatków owsianych, zwanych górskimi
100 g wiórków kokosowych
50g czekolady białej, posiekanej

dodatkowo:

100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie z orzeszkami)
50g białej czekolady
masło
mleko


W garnuszku z grubym dnem umieścić masło orzechowe, miód, cukier; podgrzewać. Masa powinna być płynna (należy uważać, bo łatwo ją przypalić).

W naczyniu wymieszać płatki i wiórki. Dodać płynną masę orzechową i wymieszać. Następnie szybko wmieszać białą czekoladę.

Jeszcze ciepłą wyłożyć do blaszki o wymiarach 29 x 12 cm (u mnie tortownica 21cm wyłożona folią aluminiową, nie jest to konieczne ponieważ masa jest wystarczająco gęsta). Wyrównać. Wystudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (dodałam ok. łyżki masła i trochę mleka do polewy). Rozprowadzić po wystudzonym batoniku najpierw ciemną, potem białą czekoladę. Schłodzić (można w lodówce przez kilka godzin, lub zostawić na noc w temperaturze pokojowej), by był gotowy do krojenia.

Pokroić i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation