Święta i uroczystości

pysznosci na Boże Narodzenie

greckie ciasteczka migdałowe z kardamonem lub anyżem
300g mąki (2 czubate szkl.)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
225 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru (ok. 2/3 szkl.)
1 żółtko jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
½ szkl. migdałów pokrojonych (niezbyt drobno)
100 g kandyzowanej skórki z pmarańczy
ok. ¾ łyżeczki mielonego kardamonu (w oryginale ziarenka anyżu)

dodatkowo: 1 szkl. cukru pudru do obtaczania ciasteczek

do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kardamon (lub anyż). w drugiej misie ubić mikserem masło, aż będzie białe i puszyste. ucierając dodawać kolejno: 100g cukru pudru, żółtko, ekstrakt z wanilii, oraz mąkę. na koniec dołożyć migdały i skórkę pomarańczy. ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące.

rozłożyć na blacie pergamin (można też folię spożywczą). ciasto podzielić na 2 części. po kolei wykładać po jednej porcji ciasta na pergamin i uformować na nim wałek o grubości ok 3cm. spłaszczyć go lekko dłonią. każdy wałek zawinąć w folię i chłodzić w lodówce min. 1 godz.

rozgrzać piekarnik do temp. 180st.c. na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia.
przy użyciu ostrego noża pociąć schłodzone wałeczki ciasta na kawałki ok. 2-3 cm. ułożyć je na blasze, zachowując ok. 2 cm odstępy. piec do lekkiego zezłocenia ciasteczek (ok. 12 min.). studzić ciasteczka na kratce.

do miseczki lub głębokiego talerza nasypać ok. 1 szkl. cukru pudru. wkładać partiami ostudzone ciasteczka i delikatnie turlać, aż z wszystkich stron oblepi je cukier.przechowywać ciasteczka w puszce, poprzekładane między warstwami papierem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation