Kuchnia

Najlepsze szarlotki

szarlotka z mandarynkami

składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
parę kropli aromatu waniliowego
beza:

4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru (dałam nie pełną)
ponadto:

1 ½ kg jabłek
10 dojrzałych mandarynek
sok z połowy cytryny
bułka tarta do wysypania blaszki + odrobiny tłuszczu do jej wysmarowania

wykonanie całości:

jabłka obrać na plasterki, nie muszą być za cienkie, skropić sokiem z cytryny.

mandarynki również obrać ze skórki, następnie podzielić je na małe cząstki (moje mandarynki nie zawierały w środku pestek).

z podanych składników na ciasto w dużej misce, wszystko razem połączyć i wyrobić ręcznie tak jak na kruszonkę i też tak ma wyglądać :).

białka ubić z szczyptą soli na sztywno, następnie dodawać małymi porcjami cukier i nadal ubijać do połączenia się obu składników, w jedną całość.

blaszkę o wymiarach ok. 25 x 36, wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. wsypać 2/3 ciasta do blaszki na to rozłożyć jabłka, na nie poukładać mandarynki, na całość rozłożyć łyżką równo bezę i posypać resztą ciasta.

piec najpierw w piekarniku nagrzanym na 200 st. c, ustawionym tylko na dół pieczenia około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. c, piekarnik przełączamy na pieczenie w piekarniku: góra i dół, pieczemy kolejne 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation