Kuchnia

BABKI-MAZURKI

Babka marmurkowa z czekoladą i orzechami.

Składniki (w temp. pokojowej):
100 g miękkiej margaryny
120 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki gęstej śmietany (18%)
3 jajka
130 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodajemy po jednym jajku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo, na zmianę ze śmietaną, dalej ucierając dodajemy do masy. Ok. 1/3 masy przekładamy do drugiej miski i przesiewamy do niej kakao - miksujemy. Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Do formy przekładamy najpierw ciemną masę, a następnie jasną. Pieczemy ok. 45 min (do suchego patyczka) w temp. 160 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową i orzechami.

Polewa:
100 g czekolady ciemnej (użyłam specjalnej do dekorowania ciast)
25 g margaryny lub masła
Tłuszcz roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dekorujemy ciasto.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation