Kuchnia

Najlepsze ciasta

Ciastka kokosowe z polewą karmelową

Składniki:

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
110g masła
Polewa:
2 łyżki miodu, trochę kopiaste
90g masła
400g skondensowanego słodzonego mleka

Wykonanie:

1. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół.

Kruche ciasto:
2. Masło roztopić i wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto (powstaną sypkie okruchy).

3. Blaszkę o wymiarach 20x30cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać poza formę.

4. Wymieszane składniki na ciasto przekładamy do blaszki, równomiernie rozprowadzamy i dobrze dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

Polewa:
5. Masło roztopić. Wszystkie składniki na polewą przełożyć do rondelka z grubym dnem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu przez około 7 minut, mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje.

6. Polewę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i blaszkę wstawić do piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy, aż polewa zbrązowieje (trzeba obserwować, żeby nie przypalić, moje ciastka wyszły dosyć ciemne).

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie nożem trochę nacinamy ciasto, zaznaczając porcje, będzie nam wtedy łatwiej je pokroić (ponieważ polewa stwardnieje). Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation