Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Składniki na kruche ciasto (forma na tartę 24cm):
200g mąki pszennej,
2 łyżki cukru pudru,
szczypta soli,
100g zimnego masła,
1 jajko.
Mąkę, cukier i sól przesiać na stolnicę. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, zagnieść ciasto na kruszonkę, następnie dodać jajko i wyrabiać do połączenia składników. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na minimum 30 min.

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 0,5 cm i wyłożyć nim formę (ja używam silikonowej, więc nie muszę jej niczym smarować. Przy użyciu form z innego materiału, np. metalowych należy przed wyłożeniem formy ciastem posmarować ją masłem i wysypać mąką). Ciasto ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasole (groch, ryż bądź inny obciążnik, który nie pozwoli ciastu urosnąć).

Piekarnik nagrzać do 220º C. Przed włożeniem ciasta zmniejszyć temperaturę do 200º C. Wstawić formę z ciastem do piekarnika i piec przez 15min. Po upływie tego czasu formę wyjąć z piekarnika i usunąć papier do pieczenia wraz z obciążnikiem. Wstawić do piekarnika na kolejne 10min do zrumienienia.

Składniki na krem budyniowy:
6 żółtek,
100g drobnego cukru,
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
20g mąki pszennej,
20g mąki ziemniaczanej,
450ml mleka,
100g masła w temp. pokojowej.
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę dodać pół szklanki mleka, mąkę pszenna i ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników. Pozostałe mleko zagotować, gdy zacznie wrzeć dodać masę z żółtek i mieszać. Gotować dokładnie tak jak budyń, mieszając, aż do zgęstnienia. Gdy konsystencja będzie już budyniowa zdjąć z gazu i wymieszać z masłem pokrojonym w drobną kostkę do roztopienia. Po wystudzeniu wyłożyć krem na kruchy spód.

Dodatkowo:
wszelkiego rodzaju owoce,
płatki migdałów do ozdoby.
Na schłodzoną tartę wyłożyć owoce i migdały.

Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation