Kuchnia

sosy, pasty, marynaty, masełka

Pesto z bazylii
Składniki (na jeden mały słoiczek):

4 szklanki liści bazylii, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki orzeszków piniowych (możesz zastąpić je innymi orzechami, na przykład migdałami), 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nieobrane ząbki czosnku wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu przez parę minut. Dzięki temu złagodzisz trochę ostry smak czosnku!

Następnie dodaj orzeszki piniowe i dalej podgrzewaj. Musisz uważać na orzechy, gdyż mają tendencję do przypalania się! Gdy tylko zaczną intensywnie pachnieć i zmieniać kolor na złoty brąz, zdejmij patelnię z ognia i odstaw zawartość do ochłodzenia. Obierz czosnek ze skórki.

Do robota kuchennego włóż liście bazylii. Jeżeli chcesz, możesz dodać do swojego pesto także inne zioła - wypróbuj oregano, kolendrę czy pietruszkę. Następnie dodaj orzeszki piniowe, czosnek, oliwę z oliwy i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Blenduj składniki pulsacyjnie aż masa nabierze odpowiedniej faktury. Nie martw się, na początku pesto będzie grudowate, trochę cierpliwości!

Na koniec dodaj świeżo starty parmezan i ponownie zmiksuj, aż do wymieszania składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation