Kuchnia

Przepisy siostry Anastazji

Smażone pierogi z grzybami

Składniki:
CIASTO
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 płaskiej łyżeczki soli
ok. 3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki mleka

NADZIENIE
20 dag suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
1 jajko, sól, pieprz
1 łyżka masła
olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na 20 min., odlać wodę, nalać świeżej wody i gotować ok. 20 min. Ugotowane grzyby odcedzić, zmielić w maszynce razem z cebulą. Dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajko i dobrze wymieszać, wyłożyć na roztopione masło i smażyć na wolnym ogniu przez 30 min.
Przygotować ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka i robić pierogi. Pierogi wrzucać na rozgrzany olej (mają w nim pływać), smażyć z obu stron. Można podawać na ciepło lub na zimno.
W taki sam sposób można robić pierogi z pieczarkami lub z grzybami i kapustą - dodając do grzybów gotowaną i zmieloną w maszynce o grubym sitku słodką kapustę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation