Kuchnia

Przepisy siostry Anastazji

Raffaello I z adwokatem

Składniki:
BISZKOPT
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

CIASTO KOKOSOWE
5 białek
3/4 szklanki cukru kryształu
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA I
3 żółtka
3 łyżki cukru kryształu
1 szklanka mleka
1 kostka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino

MASA II
1/2 l słodkiej śmietany kremówki
2 śmietany "Śnieżka"
1 szklanka adwokata
1 duża paczka biszkoptów
2 łyżki wiórków kokosowych
1 biała czekolada
3 łyżki słodkiego mleka
1-2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
BISZKOPT
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy i po 1 żółtku. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 170°C.
Upieczony biszkopt przekroić na pół.

CIASTO KOKOSOWE
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąkę, proszek do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 180°C.

MASA I
Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem i wlać do gotującego się mleka, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń oraz suchą kawę cappuccino.

MASA II
Białą czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubić ze "Śnieżką", dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną czekoladę i żelatynę, wymieszać.

PRZEŁOŻENIE PLACKA
Połowa biszkoptu - połowa masy I - placek kokosowy - reszta masy I - druga połowa biszkoptu - masa II. Grubo posypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation