Kuchnia

Kulinaria

Sękaczek

Składniki:
CIASTO
35 dag mąki
25 dag margaryny
12 dag cukru kryształu
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA
2 kg jabłek
2 galaretki żółte

MASA ORZECHOWA
18 dag posiekanych orzechów
18 dag cukru kryształu
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
15 dag masła
Wykonanie:
CIASTO
1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia
2. Margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodac mąki
3. Dokładnie zamieszac składniki
4. Żóltka, cukier, cukier waniliowy roztrzepac w śmietanie
5. Dodac do mąki z margaryną i wyrobić ciasto
6. Podzielić na 3 części i upiec w temp. 200-220oC do zarumienienia

MASA JABŁKOWA
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
2. Smażyć pod przykryciem 10 minut
3. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać

MASA ORZECHOWA
1. Wszystkie składniki wymieszać
2. Lekko zagotować

PRZEŁOŻENIE PLACKA
Placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa orzechowa

Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation