Kuchnia

Ciasta, ciastka i desery

Pijana śliwka

biszkopt:
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
5 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa ze śliwką:
suszone śliwki (5dkg)
300 g masła w temp. pokojowej
250 g nutelli
100 ml wódki

bita śmietana:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany (śmietn-fixy)

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na noc w wódce.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 160C. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.

Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do masy nutellowej dodać śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach alkohol, cały czas mieszając.

Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. (Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch ciasta. Całość obsypać kakao. Schłodzić.

Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation