Kuchnia

Kulinaria - obiadowo

Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki:

Ciasto:
Mąka pszenna. typ 2000
200 g
Jaja kurze całe
60 g (1 szt.)
Mąka poznańska pszenna
50 g
Woda niegazowana
100 g (100 ml)
Farsz:
Szpinak mrożony
200 g
Ser mozzarella
80 g
Sól biała
1 g (1 szczypta)
Pieprz czarny, zmielony
2 g (2 szczypty)
Cebula
55 g (0,50 średnich)
Czosnek
7 g (1 ząbek)


Czas:
Łącznie
45 min
Przygotowanie
40 min
Gotowanie
5 min
Narzędzia:
Patelnia do naleśników
Garnek
Miska
Nóż
Deska do krojenia
Szklanka
Łyżka/łyżeczka
Sposób przygotowania:
1
Taflę szpinaku np. szpinak rozdrobniony Hortex połamać na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić aż do rozmrożenia się szpinaku i odparowania nadmiaru wody.
2
Farsz doprawić solą i pieprzem mieszając. Dodać starty ser mozzarella, a całość wymieszać.
3
Mąkę pszenną typ 2000 wsypać do miski i dodać jajko. Ugnieść na jednolitą masę. Dla uzyskania lepszej konsystencji użyć wody.
4
Ciasto podzielić na 2-3 części i uwałkować każdą na cienki placek uprzednio posypując deskę do wałkowania i ciasto białą mąką w celu zapobieżenia jego przywieraniu do wałka i deski.
5
Z uwałkowanego ciasta wycinać przy pomocy kubka lub większej szklanki koła. Te wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, sklejając brzegi tak, żeby farsz się nie wydostawał na zewnątrz.
6
Zagotować w garnku osoloną wodę. Do gotującej wody wrzucać otrzymane pierogi i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation