Kuchnia

*** masterchef na obcasach ;)

Puszyste mini Pizze | przepyszne-smakolyki


Składniki

870 g mąki pszennej
dodatkowo na zaparzenie mąki: 50 g mąki pszennej i 250 ml zimnej wody.
20 g drożdży instant
3 łyżeczki cukru
3 jajka + jedno do posmarowania bułek przed pieczeniem
200 ml mleka
150 g rozpuszczonego masła
250 g starkowanego sera żółtego
1 koncentrat pomidorowy
czosnek, cebula, pieczarki 500 g, 2 łyżki oliwy,oregano



Najpierw zaparzamy mąkę: Do garnka wsypujemy mąkę i zalewamy zimną wodą. Na małym ogniu podgrzewamy aż do momentu uzyskania konsystencji kaszki dla dzieci. Sos: Czosnek siekamy na drobniutko, podsmażamy na oliwie, dorzucamy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy koncentrat i podsmażamy, następnie zalewamy około szklanką ciepłej wody i odparowujemy wodę aż do uzyskania gęstej konsystencji, doprawiamy(oregano i solą). Pieczarki siekamy drobno i smażymy osobno. Wracamy do ciasta. Gdy nasza „kaszka” ostygnie dodać mąkę, mleko, cukier, odrobine soli i masło. Wyrabić ciasto. Ciasto musi być gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 1,5 h do wyrośnięcia(przykrywamy ściereczką), Następnie na blachę kładziemy papier do pieczenia .Formujemy z ciasta małej wielkości pizze i układamy w sporych odstępach od siebie na blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Następnie smarujemy jajkiem wyrośnięte już bułki i kładziemy sos, pieczarki i starkowany ser żółty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation