Kuchnia

Słodkości

Składniki:

2 i 1/4 filiżanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1 filiżanka masła

2/3 filiżanki cukru

2 żółtka

skórka starta z 1 cytryny

1 łyżeczka soku z cytryny

kilka kropli aromatu waniliowego

ok. 6 łyżek dżemu owocowego (np. truskawkowego, z owoców leśnych...)
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W kolejnej zmiksować miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej skórkę i sok z cytryny, wanilię oraz żółtka. Do masy dodawać stopniowo suche składniki. Wymieszać (ciasto może przypominać grubą kruszonkę, ale i tak daje się łatwo formować). Za pomocą łyżki stołowej odmierzać równe porcje ciasta. Z każdej takiej porcji uformować kulkę, w jej środku zrobić dziurkę używając do tego końcówki trzonka drewnianej łyżki (lub palca:). Ułożone na papierze do pieczenia ciasteczka wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 180oC. W tym czasie podgrzać w rondelku dżem, aby stał się płynny (można go dodatkowo przetrzeć przez siteczko, aby pozbyć się pestek). Ciasteczka piec 10 minut, po tym czasie do każdej dziurki nalać łyżeczką płynny dżem. Piec jeszcze ok. 7 minut, uważając, aby ciasteczka za bardzo się nie spiekły.

Gdy ostygną posypać je cukrem pudrem...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation