Kuchnia

Słodkości - przepisy

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną


Składniki na formę 25x35 cm

Biszkopt:
6 jajek
½ szklanki mąki
½ szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
1 szklanka drobnego cukru
¼ szklanki herbaty jabłkowej
2 łyżki dżemu morelowego

Masa jabłkowa:
1,5 kg kwaskowych jabłek
2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki cynamonu
1 galaretka ananasowa
1 cytryna – wyciśnięty sok
1 łyżka kwasku cytrynowego

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany tortowej (36%)
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka ananasowa


Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem – uwaga mikstura bardzo szybko rośnie !!! – i delikatnie (najlepiej długą drewnianą łyżką) mieszamy z ubitą pianą. Partiami dodajemy przesianą mąkę i całość ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Upieczony biszkopt studzimy, kroimy przez całą wysokość na 2 równe blaty. Dolny nasączamy herbatą oraz smarujemy po całej powierzchni dżemem morelowym, przykrywamy drugim blatem.

Masa jabłkowa:
Umyte i osuszone jabłka obieramy i kroimy w drobne kawałki, wrzucając je do wcześniej przygotowanej miski z wodą i kwaskiem cytrynowym (zabieg ten spowoduje, że jabłka nam nie ściemnieją podczas przygotowań). Następnie odsączamy i przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy sok z cytryny, cynamon oraz cukier (jeśli jabłka są słodkie z tego dodatkowego cukru spokojnie można zrezygnować ). Dusimy około 30 minut, na początku pod przykryciem, jak jabłka już puszcza sok, pokrywkę można uchylić lub zdjąć. Galaretkę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i dokładnie mieszamy z uduszonymi jabłkami. Całość zostawiamy do ostygnięcia a następnie przekładamy na wcześniej przygotowany biszkopt i wstawiamy do lodówki aby masa stężała.

Masa śmietanowa:
Połowę galaretki rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder oraz na koniec wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Masę przykładamy na biszkopt z jabłkami i ponownie wstawiamy do lodówki.
Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku, studzimy i lekko tężejącą rozprowadzamy na bitej śmietanie. Całe ciasto chłodzimy jeszcze w lodówce co najmniej 2 godziny.
Gotowe. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation