Kuchnia

mak

makowiec zawijany
ciasto drożdżowe:

1 kg mąki
1 masło roślinne
20 dkg cukru
10 żółtek
10 dkg drożdży
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
odrobina soli

masa makowa:

60 dkg maku
15 dkg masła
3 czubate łyżki miodu
zapach migdałowy
3 łyżki rodzynek
15-20 dkg cukru wg gustu
skórka pomarańczowa kandyzowana
6 białek

lukier:

cukier puder
sok z cytryny

sposób przygotowania:
jedną szklankę mleka podgrzać, ma być lekko ciepłe, dodać 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, rozkruszone drożdże, wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. pozostałą mąkę, wsypać do miski, dodać utarte żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, sól, mąkę, wyrośnięty rozczyn i ręką wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, pod koniec, dodać, rozpuszczone ciepłe masło, dalej wyrabiać aż wszystko się wyrobi. gotowe ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. mak umyć przelać na sitko, powtórnie zalać wodą i ugotować na malutkim ogniu, około 30 min. wlać na sitko, odcedzić,wymieszać z cukrem i zmielić przez maszynkę 2 razy, dodać zapach migdałowy, miód rodzynki masło i białka, wszystko dokładnie wyrobić. wyrośnięte ciasto, przerobić jeszcze raz i odstawić. pokroić na tyle kawałków, ile bedzie makowcy, podsypać mąką, rozwałkować,posmarować rozbełtanym białkiem. cienko rozsmarować masę makową, zwinąć, układać zwinięciem pod spód, posmarować rozbełtanym jajkiem, jeżeli chcemy mieć malutkie makowczyki, zawijamy każdy w pergamin. piec w 180-200 o c 55-60 min, aż się pięknie zrumienią. polać lukrem, posypać skórką kandyzowaną.

Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation