Kuchnia

*** z domowej spiżarni

Chrupiąca prażona cebulka, świetnie komponuje się z zupami, sałatkami, sosami, czy jako posypka na kanapki. Uwielbiam i dodaje do większości moich potraw. Niestety, nigdzie nie znałazlam wersji bezglutenowej, więc musiałam zrobić własną - bez glutenu.

Przygotowanie prażonej cebulki jest naprawdę proste i zajmuje około 20 minut.

Składniki:
cebula
1 łyżka mąki bez glutenu
olej do głębokiego smażenia
sól

Przygotowanie:
Cebule obieram i kroję w kosteczkę - ok 5mm - 10 mm. Rozdzielam te kawałki, które są posklejane. Przerzucam do miski i opruszam mąką. Dokładnie mieszam, żeby wszystkie kawałki były dobrze pokryte mąką. Przesypuję na sitko i strząsam nadmiar mąki.

Rozgrzewam olej (musi być mocno nagrzany - temp. ok 180 st. C) i wrzucam cebulkę. Smażę, stopniowo zmniejszając ogień, oraz mieszając od czasu do czasu.
Gdy cebulka jest przyrumieniona, ściagam z rondelka i odsączam z nadmiaru tłuszczu, używając najpierw sitka, a potem papierowego ręcznika.

Solę dopiero po usmażeniu.

Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation