Kuchnia

Przepisy

Tort komunijny - Ewa Wachowicz

Składniki
5 - jajek
¾ szklanki - cukru
1 szklanka - kisielu brzoskwiniowego
2 łyżeczki - proszku do pieczenia
Dekoracja
masa marcepanowa
migdały bez skórki
1 tabliczka - białej czekolada
Krem
750 ml - mleka
6 łyżek - kaszy manny
1½ szklanki - cukru
2 łyżki - kakao
300 g - masła
4 łyżki - kakao

Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minuty, aż masa zwiększy swoją objętość. Zdjąć z ognia. Porcjami dodać kisiel, następnie proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

Przelać do tortownicy natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica formy 25 cm). Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.

Zagotować 500 ml mleka. W 250 ml mleka zimnego rozprowadzić kaszę i dodać do mleka gorącego. Gotować dalej, aż masa zgęstnieje. Na samym końcu do gorącej masy dodać cukier. Schłodzić w zimnej wodzie.
Masło utrzeć. Gdy zbieleje, dodać wystudzoną kaszę. Wsypać kakao i zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na 3 części.

Ciasto przekroić - tak, by powstały 3 okrągłe placki. Przełożyć masą. Wierzch i boki również pokryć masą.
Masę marcepanową rozwałkować i wyciąć z niej krążek wielkości tortu (jako formy najlepiej użyć spodu tortownicy). Nałożyć na ciasto. Z resztek wyciąć dekoracyjne listki i ułożyć na środku tortu.
Na brzegu przykleić migdały - za pomocą roztopionej białej czekolady. Boki ciasta udekorować posiekanymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation