Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Sernik z białą czekoladą i mango


Spód

Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka i posypujemy niewielką ilością startego biszkoptu lub ciastek. Herbatniki kruszymy w miseczce, pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem oraz z cukrem trzcinowym. Mieszamy. Ciasteczka rozkładamy równomiernie na tortownicy. Mocno przyciskamy do dna. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na 10-12 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 140°C.
Masa serowa

Śmietankę zagotowujemy. Przekładamy do naczynia. W gorącej śmietance rozpuszczamy 150 g białej czekolady mieszając energicznie (połowę tabliczki zostawiamy do dekoracji tortu). Dodajemy cukier trzcinowy oraz cukier wanilinowy, dokładnie mieszamy. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką odstawiamy do wystygnięcia. Twaróg przekładamy do naczynia. Żółtka oddzielamy od białek. Do twarogu wrzucamy żółtka. Dokładnie mieszamy.

W osobnym naczyniu ubijamy białka. Do rozpuszczonej czekolady ze śmietanką dodajemy rozpuszczone masło. Wystudzoną masę czekoladową mieszamy z twarogiem oraz ubitymi białkami. Masę wylewamy na wystudzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C na 60-65 minut. Przez ostatnie 5 minut sernik pieczemy w temperaturze 160°C. Nie należy wyjmować sernika od razu z piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Owoce

Mango obieramy, wyjmujemy pestkę. W miarę możliwości kroimy w kostkę o grubości 1 x 1 cm. Pokrojone mango wrzucamy na patelnię lub do rondla. 1 łyżeczkę żelatyny wsypujemy do naczynia. Do żelatyny dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Gdy mango zacznie się rozpadać, a sok odparuje, dodajemy żelatynę namoczoną w soku z cytryny, mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony sernik wyciągamy z tortownicy. Na sernik wykładamy przestudzone mango. Dekorujemy pozostawionymi schłodzonymi kostkami czekolady i listkiem mięty lub melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation