Kuchnia

DESERY

Twarogowe pankejki z jabłkami

Składniki:

200g twarogu (ja użyłam Emilki 0%)
2 białka
1 żółtko
1 łyżka oleju rzepakowego
3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki ksylitolu
1/3 szklanki maślanki
2 małe jabłka i cynamon

Białka ubijamy ze szczyptą soli w miseczce. W osobnej ubijamy mikserem pozostałe składniki (oprócz oleju i jabłek). Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy drewnianą łyżką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy je do garnuszka i dodajemy odrobinę wody i przykrywamy pokrywką. Na małym ogniu dusimy jabłka i pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy by woda odparowała, dodajemy cynamon. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i na nim na średnim ogniu smażymy placuszki z obu stron. Podajemy z jabłkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation