Kuchnia

CIASTA

Muffinki czekoladowe z serkiem mascarpone

Składniki i proporcje:

Nadzienie z serka mascarpone:

125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej (używam mąki tortowej)
białko z 1 jajka

Ciasto na muffinki:

560 g mąki pszennej (używam mąki tortowej)
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju (ewentualnie może być oliwa)
1,5 łyżki rumu
ewentualnie 1 łyżeczka aromatu waniliowego
tłuszcz do wysmarowania formy na muffinki

Przygotowanie:

Nadzienie z serka mascarpone:

Serek mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem, mąką i białkiem jajka. Masę rozsmarować na płaskim naczyniu i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Czekamy aż masa zastygnie. Następnie kroimy nadzienie na 12 porcji.

Muffinki:

Mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną oraz sól wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać wodę, olej, jogurt naturalny oraz rum i ewentualnie aromat waniliowy. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem. Foremki napełniać do 1/3 wysokości ciastem a następnie nakładać porcję nadzienia i przykrywać pozostałym ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation