Kuchnia

Serniki, serniczki

dietetyczny sernik z jabłkami

Składniki na 1 dużą blachę:

SPÓD: 1 szklanka płatków owsianych. 1,5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych, 2 łyżki dobrej jakości margaryny, 2 łyżki płynnego miodu, cynamon
1 kg chudego sera ( u mnie Emilka 0%)
3 duże jajka
pół opakowania waniliowego budyniu lub 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
10 łyżek cukru lub ksylitolu
2 duże jabłka
opcjonalnie: 2 łyżki margaryny

Płatki kukurydziane pokruszyć. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni. Margarynę stopić z miodem w rondelku, dodać do suchych składników i dosypać cynamonu, wymieszać i wyłożyć masą dno formy dociskając. Spód zapiec 7-8 minut w 200 stopniach. W tym czasie do masy serowej dodawać jajka cały czas miksując na wolnych obrotach, opcjonalnie stopiony tłuszcz, cukier i na końcu skrobię lub budyń. Masę serową wyłożyć na przestudzony spód, na wierzch posypując kawałkami obranych jabłek (jabłka wcześniej skropić sokiem z cytryny). Jabłka ''wcisnąć'' delikatnie w masę serową. Piec w 160-170 stopniach około godziny aż sernik będzie ścięty a brzegi lekko rumiane, następnie wyłączyć piekarnik i trzymać tam sernik minimum 2 godziny (nie otwierać drzwiczek piekarnika), po czym wyjąć i włożyć do lodówki na kolejne 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation