Kuchnia

pieczywo

Sernik z serków wiejskich

Składniki na jedną niewielką formę:

kilogram serków wiejskich naturalnych ( u mnie 2 opakowania po 500g)
1/4 szklanki ksylitolu+ 1/4 szklanki cukru (lub pół szklanki cukru albo miodu)
1,5 cytryny (potrzebujemy skórki i soku)
4 czubate łyżki budyniu cytrynowego lub waniliowego
3 małe jajka lub 2 duże
SPÓD: 2-3 łyżki oleju rzepakowego, 15 ciasteczek pełnoziarnistych, 3 czubate łyżki zarodków pszennych

Pokruszone ciastka umieszczamy w malakserze lub robocie kuchennym i dodajemy zarodków pszennych oraz pod koniec mielenia oleju. Musimy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Na dno natłuszczonej formy wysypujemy pokruszone ciastka i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. W tym czasie rozdrabniamy blenderem serek wiejski (razem ze śmietanką) i miksujemy z jajkami. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy budyń i cukier. Do masy serowej dodajemy świeżo startej skórki z cytryny oraz wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy i przekładamy do formy ze spodem. Pieczemy w 160- 170 stopniach przez 40-60 minut (sprawdzamy czy wierzch sernika jest ścięty a brzegi lekko rumiane). Wtedy wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na ok. 30 minut, później wyjmujemy sernik i dajemy mu odpocząć przez godzinę w temperaturze pokojowej i minimum 3 godziny w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation