Kuchnia

Slodkosci wege

Ciasteczka owsiane fit (bez cukru i tłuszczu)
składniki:

5 suszonych daktyli (30g)
2 -3 banany (1 szklanka po zmiksowaniu)
1 szklanka płatków owsianych (130g)
0,5 szklanki otrębów owsianych (70g)
garść orzechów laskowych lub włoskich (80g)
0,5 łyżeczki cynamonu (lub więcej jeśli lubisz)

szczypta soli (za wyjątkiem osób stosujących profilaktykę chorób układu krążenia)



wykonanie:



1. Daktyle zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10-15 minut, aby nieco zmiękły.

2. Banany miksujemy na gładko. Po zblendowaniu powinny mieć objętość 250ml.

3. Do bananów dodajemy daktyle wraz z wodą i wszystko razem miksujemy.

4. Do powstałej masy dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz dość drobno posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby płatki lekko zmiękły.

5. Masa powinna być na tyle gęsta i nieklejąca, aby możliwe było formowanie ciastek. W razie potrzeby możesz dodać więcej otrębów, aby ją zagęścić.

6. Wydzielamy po łyżce stołowej i formujemy w dłoniach kulki, a następnie każdą z nich rozpłaszczamy nadając kształt ciastka.

7. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation