Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Porzeczkowiec

Blaty kakaowe:

3/4 szklanki oleju rzepakowego,
pół szklanki wody,
1 szklanka cukru,
5 łyżek kakao (płaskich)

Po wystudzeniu:

5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki drobnego cukru do wypieków,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem z serka kremowego:

200 g masła,
500 g serka kremowego (kanapkowego, naturalnego),
5 łyżek cukru pudru (Dałam więcej),
sok z cytryny do smaku

Ponadto:

1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)

Krem śmietankowy:

500 ml śmietany kremówki 36%,
2 łyżki cukru pudru,
2 śmietan-fixy

Nasączenie:

pół szklanki nektaru porzeczkowego (lub likieru porzeczkowego)
1/4 szklanki wody

Dodatkowo:

50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej


Blaty kakaowe: do garnka wlać olej, wodę, dodać cukier, kakao. Zagotować (cukier ma się rozpuścić), wystudzić.

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier (po łyżce). Dodać żółtka, ubić. Dodać mieszankę kakaową (płyn), wymieszać dokładnie, dodać przesianą mąkę, proszek i sodę. Delikatnie wymieszać.

Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie dwie formy 20x25). Przelać ciasto, wyrównać. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto/ciasta przekroić na dwa blaty.

Krem z serka: miękkie masło utrzeć z cukrem, na puszysty krem, dodawać porcjami serek nie przerywając miksowania, dodać do smaku sok z cytryny.

Krem śmietankowy: śmietankę ubić lekko, dodać śmietan fixy i cukier puder (lub 2 łyżki mascarpone), ubijać do otrzymania gęstej konsystencji.

Nasączenie: wymieszać. Można nasączenie pominąć lub zamiast nektaru dać likier porzeczkowy.

Składanie ciasta (wersja z 4-ma blatami): blat kakaowy - nasączenie - dżem z czarnej porzeczki - masa z serka - blat kakaowy - nasączenie - dżem z czarnej porzeczki - masa z serka - blat kakaowy - nasączenie- dżem z czarnej porzeczki - krem śmietankowy - blat kakaowy - nasączenie- dżem z czarnej porzeczki - krem śmietankowy - starta czekolada

Wersja z 2-ma blatami - blat kakaowy - nasączenie - dżem z czarnej porzeczki - masa z serka - blat kakaowy - nasączenie - dżem z czarnej porzeczki - krem śmietankowy - starta czekolada

Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation