Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Piernik marchewkowy z bakaliami

Składniki:

300 g mąki pszennej
100 g cukru
1/2 szkl. oleju
4 jajka
ok. 300 g marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej


Marchew obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i całość zmiksować. Dodać marchewkę, bakalie i wymieszać. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 minut w 180 st. C. Po ostygnięciu polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać posiekanymi bakaliami. Można również piernik polukrować lub posypać cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation