Kuchnia

Przystawki - przekąski

Konfitura z czerwonej cebuli


Składniki:


3 czerwone cebule
1,5 łyżki oliwy z oliwek,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka octu winnego,
4 łyżeczki cukru,
2 ząbki czosnku,
tymianek 1/3 łyżeczki,
sól,
pieprz



Przygotowanie:

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu. Gdy cebula będzie miękka wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy wygląd
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation