Kuchnia

Słodkości - przepisy

Sernik z orzechami

Składniki na spód:
– 300 g ciastek zbożowych
– 100 g orzechów włoskich
– 100 g masła
Składniki na masę serową:
– 1 kg sera z wiaderka
– 200 g miodu (akacjowego lub wielokwiatowego)
– 100 g masy krówkowej orzechowej
– 100 g mąki
– 3 jajka (sparzone)
– 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na wierzch:
– 70 g orzechów włoskich
– 30 g cukru
– 1 łyżka śmietanki 30% lub 36%
– ½ łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka wody
– szczypta soli
Przygotowanie spodu sernika:
Ciastka i orzechy kruszymy blenderem albo przekładamy do woreczka i rozdrabniamy tłuczkiem lub wałkiem. Mieszamy z roztopionym masłem i masę o konsystencji mokrego piasku przekładamy do tortownicy z odpinanym dnem. Równomiernie rozkładamy po spodzie i bokach foremki, lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej:
Masę krówkową delikatnie podgrzewamy, aby była płynna. Następnie miksujemy ze sobą wszystkie składniki na masę serową oprócz miodu. Miksować należy krótko i szybko, ponieważ nadmierne napowietrzenie spowoduje, że sernik w trakcie pieczenia urośnie, a następnie zapadnie się na środku. Miód polecam dodać na sam koniec, ponieważ nim regulujemy słodkość ciasta i dopasowujemy do własnych kubków smakowych. Najlepiej na początek dodać około 150 g, szybko zmiksować i spróbować odrobiny masy. Jeżeli jest mało słodka, to dodajemy pozostałe 50 g, ewentualnie więcej. Należy jednak pamiętać, że na wierzch sernika powędrują słodkie orzechy :) Masę serową wylewamy na ciasteczkowo-orzechowy spód, uderzamy blachą kilka razy o blat (aby pozbyć się pęcherzyków powietrza), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aż sernik się zetnie przy brzegach. Środek może być galaretowaty, ponieważ stężeje w trakcie studzenia i chłodzenia. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki do kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie wierzchu sernika:
Między sernik a foremkę władamy nóż i przejeżdżamy nim wokół ciasta. Zdejmujemy obręcz, a resztki ciasta rozdrabniamy w dłoniach i posypujemy nimi brzegi sernika. Następnie oprószamy je cynamonem przesianym przez sitko. Orzechy wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut. Przekładamy do miseczki, a na patelnię wsypujemy cukier i mieszamy go z wodą. Podgrzewamy przez kolejnych kilka minut, nie mieszając w trakcie, aż cukier się skarmelizuje. Zdejmujemy z ognia, ostrożnie dodajemy śmietankę, ponownie podgrzewamy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy odrobinę soli i mieszamy z orzechami z miseczki. Wykładamy na sernik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation