Kuchnia

Imprezowe Przekaski

Jajka faszerowane mozzarellą, pomidorami i bazylią




Składniki:

• 4 jajka
• 1 kulka mozzarelli
• 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 8 liści bazylii
• 1 pomidor
• sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Ugotować jajka (włożyć na wrzątek i gotować przez 10 minut), obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, włożyć je do miseczki i pokruszyć lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę mozzarellę, oliwę i posiekane liście bazylii (2 liście pozostawić do dekoracji). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę, dodać do reszty składników i wszystko wymieszać. Powstałym farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku. Skropić oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, udekorować pozostałą posiekaną bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation