Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Francuski sernik z gruszkami


Rustykalny, wilgotny sernik z marynowanymi gruszkami na kruchym spodzie z migdałami. Jest to jeden z najlepszych serników jakie kiedyś zrobiłam;) Jest delikatny, ma zwartą konsystencję, kruchy spód… Połączenie gruszek, sera i migdałów jest wspaniałe! Gruszki marynowane w cynamonie, wanilii, białym winie i świeżej męcie, dodają bardzo ciekawy smak. Mięta jest tutaj niezbędna, w marynacie, ale także w dekoracji dodaje swoją niepowtarzalną świeżość. Do kruchego ciasta polecam użyć prawdziwego masła, ciasto robi się bogatsze w smaku.





90 minut




Potrzebujesz

Kruchy spód

250 g mąki
25 g zmielonych migdałów
100 g cukru
150 g zimnego masła
50 g zimnego masła solonego
1 jajko
1 żółtko





Gruszki
2 gruszki

200 ml wody

50 ml białego wina
60 g cukru
1/2 limonki
1 laska wanilii
2 gałązki świeżej mięty
1 łyżeczka ziarenek kardemom
1 laska cynamonu





Masa serowa
250 g tłustego sera homogenizowanego

2 jajka
2 żółtka
100 g cukru
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki mleka
1 łyżka mąki





Polewa
2 łyżki dżemu morelowego
4 łyżki wody





Dekoracja
3 łyżeczki sera homogenizowanego

1 garstka listków mięty

6 cienkich plasterkow gruszki

2 garstki prażonych migdałów

cukier puder


Przygotowanie

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki. W garnuszku wymieszać wodę z cukrem i białym winem, dodać laskę wanilii przekrojnej na pół, cynamon, sok z limonki, miętę i kardemom. Całość zagotować i następnie zdjąć garnek z ognia. Dodać gruszki i odstawić.





Przygotować okrągłą formę z klamrą, o średnicy 20 cm, wysmarować masłem i oprószyć mąką. Zrobić kruche ciasto. Przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać resztę składników oraz szybko wyrobić na gładkie ciasto. Podsypać mąką i rozwałkować. Przełóżyć do formy i ewentualnie usunąć nadmiar ciasta przy pomocy wałka. Włożyć na 15 minut do lodówki.







Ubić jajka i żółtka z cukrem. Dodać ser, śmietanę i mleko oraz wymieszać z mąką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć marynowane gruszki, wlać masę serową i umieść w piekarniku na 50 minut.





Dżem morelowy zagotować z wodą, odcedzić oraz posmarować upieczony sernik. Odstawić do ostygnięcia. Zdjąć pierścień z ciasta, udekorować serem, miętą i plasterkami gruszki. Posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation