Kuchnia

Słodkości - przepisy

Jabłecznik z kakao i kokosem

Ciasto:
250g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2-3 łyżki śmietany
700g jabłek
1 łyżeczka cynamonu

Krem:
1 budyń śmietankowy bez cukru
400ml mleka
2/3 szklanki cukru pudru
130g miękkiego masła
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

Kokosowa posypka:
90g wiórków kokosowych
3-4 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie dodać cukier waniliowy i stopniowo dodawać cukier puder, wymieszać mikserem na gładką masę. Ucierać przez około 3 minuty.

3. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Przy dodawaniu 3. jajka i kolejnych wsypać również łyżkę mąki.

4. Do masy dodać resztę mąki i krótko, ale dokładnie wymieszać.

5. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką., wyrównać.

6. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić je w plastry, posypać cynamonem i poukładać na wierzchu ciasta wyłożonego w tortownicy.

7. Do pozostałego ciasta dodać kakao i śmietanę, wymieszać. Kakaowe ciasto równomiernie rozprowadzić na jabłkach i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do wystygnięcia (ciasto troszkę opadnie, ale proszę się nie przejmować). Jak ostygnie zdjąć obręcz tortownicy.

Krem:
8. Budyń ugotować z 400ml mleka i odstawić, aż całkiem wystygnie.

9. Masło utrzeć z cukrem pudrem (ucierać przez około 2-3 minuty). Zmniejszyć obroty miksera, dodać aromat śmietankowy i stopniowo dodawać budyń. Zmiksować składniki na gładki krem. Gotowy krem wyłożyć na ostygnięte ciasto.

Kokosowa posypka:
10. Do rondelka dodajemy masło, cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż wiórki ładnie się przyrumienią, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

11. Ostygnięte wiórki kokosowe nakładamy na krem i ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation