Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Chlebek bananowy z żurawiną i orzechami
mała keksówka i 4 muffinki

składniki:

280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
szczypta soli
łyżeczka pasty waniliowej
2 duże jajka lub 3 średniego rozmiaru
2 duże bardzo dojrzałe banany, rozmiażdżone
130 g suszonej zurawiny
garść orzechów laskowych
140 g cukru
130 g masła

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Niewielką keksówkę ( wymiary: 8 cm x 20 cm) wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
2. Żurawinę wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i łączymy z solą.
3. Odcinamy końcówki bananów, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i za pomocą widelca, ugniatamy na papkę.
4. W misie miksera ubijamy jajka na najwyższych obrotach przez około 4 minuty aż do momentu kiedy staną się blade i co najmniej, podwoją swą objętość. Dodajemy cukier i dalej miksujemy.
Następnie jajka łączymy z rozgniecionymi bananami, najlepiej za pomocą widelca.
5. Masło podgrzewamy tylko do rozpuszczenia albo w garneczku o mocnym dnie na małym płomieniu, albo w mikrofalówce (na małej mocy). Żurawinę odsączamy i łączymy z przesianą maką. Do masy jajeczno-bananowej wsypujemy mąkę z żurawiną, orzechy, pastę waniliową albo ewentualnie aromat. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia, najlepiej za pomocą widelca. Na końcu wlewamy rozpuszczone masło. Mieszamy do połączenia. Masa będzie dosyć leista ale tak ma być. Masę wlewamy do przygotowanej keksówki i papilotek, jeżeli zostanie jej więcej.
Pieczemy w kolejności: muffinki około 15-18 minut w wyżej podanej temp., chlebek - 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i kroimy na niewielkie kromki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation