Kuchnia

PLACKI - RACUCHY I INNE PRZEKĄSKI NA CIEPŁO ...

Pianka Mleczna z Patelni

2 małe jajka
5 pokruszonych tabletek słodziku
1 łyżka wody
kilka kropli aromatu gumy balonowej (klik)
opcjonalnie barwnik (klik) (użyłam niebieskiego)
2 łyżki mleka w proszku
szczypta soli
Patelnię przetrzeć olejem, rozgrzać na najmniejszym ogniu.
Żółtka zmieszać ze słodzikiem, wodą, aromatem i barwnikiem.
Dodać mleko w proszku i wymieszać na gładką masę.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno (ubijam w kubełkach po serkach wiejskich 500g).
Masę mleczną wlać do ubitych białek, zmiksować dokładnie (masa się upłynni).
Przelać na patelnię porcje masy (większe lub mniejsze placuszki).
Prażyć aż zrobią się ciemnozłote od spodu, obrócić na drugą stronę i dopiec.
*Przed każdym nałożeniem masy dokładnie ją przemieszać. Najlepiej smakują prosto z patelni :)
Jeśli nie są spieczone za mocno, to po całkowitym ostygnięciu są lekko kremowe w środku.
Uprzedzam, że pianki są cienkie, na zdjęciu są na maksymalnym zbliżeniu.

http://zkotemwkuchni.blogspot.se/2013/04/pianka-mleczna-z-patelni-dieta-dukana.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation