Kuchnia

Słodkości - przepisy

: Tort jabłkowy.

Ciasto:
250 g mąki pszennej
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy korzennej
150 g miękkiego masła
szklanka cukru brązowego, zmielonego na proszek
1 duże jajko
1 kg jabłek

Frosting:


połowa karmelu z tego przepisu
5 białek
szczypta soli
łyżka soku z cytryny
150 g cukru
300 g miękkiego masła

Jabłka:

2 duże jabłka
pół łyżeczki cynamonu
łyżka cukru muscovado
łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

Ciasto:

Jabłka obrać ze skórki i uprażyć z dodatkiem wody. Ważne aby nie miały grudek, a masa była gładka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.


Wszystkie suche składniki prócz cukru brązowego wymieszać w dużej misce.

Miękkie masło ubić dopóki nie będzie jasne i puszyste, do 5 minut. Potem dodać zmielony cukier brązowy i ubijać jeszcze 5-7 minut. Dodać jajko i ubijać do połączenia składników. Następnie dodawać naprzemiennie syka masę z wystudzonym musem jabłkowym. Masę podzielić na trzy równe części, każdą z nich piec 40-45 minut, do suchego patyczka.

Frosting.

Przygotować karmel z tego przepisu i pozostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło ubić dopóki nie będzie jasne i puszyste.

Do garnka wlać wrzątek na wierzch położyć duża miskę, nie powinna dotykać wody. Do miski wbić białka, dodać cytrynę, cukier i sól. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy mieszanka będzie dobrze ciepła ubijamy białka na sztywno.

Do ubitego masła wmieszać zimny karmel, a następnie wmieszać białka. Włożyć do lodówki na 20 minut do stężenia.

Wystudzone blaty przełożyć frostingiem. Pozostawić na noc do stężenia.

Jabłka:

Jabłka obrać i pokroić w talarki. Na patelnię włożyć miód, cukier, sok z cytryny i cynamon, chwilę podgrzewać. Dodać jabłka i trzymać na ogniu około 5 minut. Ostudzić. Udekorować tort przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation