Kuchnia

Słodkości - przepisy

Pani Walewska czyli Pychotka

Kruche ciasto:

500g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
200g schłodzonego masła lub margaryny
6 żółtek

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem do pieczenia. Dodać masło i rozetrzeć je w palcach razem z mąką do powstania kruszonki. Dodać żółtka i szybko wyrobić na gładką masę( całość można przygotować również w malakserze/ food procesorze). Ciasto ukształtować w kulę i podzielić na pół.

Beza:

6 białek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać po łyżce cukru pudru. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki( 450g)
120g płatków migdałowych

Piekarnik nagrzać do 1750C.Formę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i delikatnie przenieść do formy. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na bezę wysypać połowę płatków migdałowych. Piec przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Jeśli nie mamy dwóch takich samych foremek, żeby piec je w tym samym czasie, wówczas najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić( najlepiej upiec je dzień wcześniej).

Masa kremowa:

2 szklanki mleka( 500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
10g cukru migdałowego
200g masła
kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem migdałowym i zwykłym. Resztę mleka dokładnie zmiksować z żółtkami i mąką( można przelać przez sitko, aby sprawdzić czy mikstura jest gładka). Dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić od całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć lub zmiksować na puch. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Pod koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego.

Na jeden z placków wyłożyć równomiernie masę kremową a następnie przełożyć na nią drugi placek( tu może przydać się druga osoba do pomocy;). Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation