Kuchnia

Przepisy

jadłonomia · roślinne przepisy: Zapiekanka z bakłażanów i kaszy jaglanej

Składniki na zapiekankę:
•1 kg bakłażanów
•1 kg pomidorów
•1 cebulka
•1 ząbek czosnku
•1/4 łyżeczki cynamonu
•szczypta brązowego cukru
•kilka gałązek świeżej bazylii
•sól i pieprz
•oliwa z oliwek

Na jaglany sos:
•1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (czyli niepełne pół szklanki suchej kaszy)
•1/4 szklanki mleka roślinnego
•2 łyżki płatków drożdżowych
•1/4 łyżeczki chili
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wyjąć gniazda i pokroić na ósemki. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, kiedy zeszkli się dodać drobno pokrojony ząbek czosnku i posmażać przez kolejną minutę. Dodać pomidory, cynamon, cukier, sporą szczyptę soli, wymieszać i dusić przez przynajmniej pół godziny.
2.W międzyczasie bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie, nie grubsze niż 0.5 cm plastry. Porządnie rozgrzać patelnię grillową, lekko posmarować ją oliwą i układać bakłażany ciasno obok siebie. Grillować z każdej strony po 1 - 2 minuty, powtarzać czynność, dopóki wszystkie plastry nie zostaną zgrillowane.
3.Wszystkie składniki na jaglany sos włożyć do naczynia blendera i zmiskować na gładki sos. Odstawić na bok.
4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Duże żaroodporne naczynie delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć warstwę bakłażanów, polać je kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, ułożyć kilka liści świeżej bazylii, następnie dodać dwie lub trzy łyżki sosu jaglanego i powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę posypać szczodrze liśćmi świeżej bazylii, wsunąć do piekarnika i piec przez około pół godziny. Przed podaniem najlepiej chwilę przestudzić, wtedy lepiej się kroi. Zapiekanka najlepsza jest odgrzewana następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation